Nu trece nicio zi fără să învățăm lecții, să creștem și să ne dezvoltăm într-un mod unic. Din acest motiv putem considera că nu există o versiune statică a noastră, ci o evoluție continuă.
Uneori, cea mai bună versiune a ta este să fii creativ/ă și să pui în aplicare idei inovatoare. În alte zile, ar putea însemna să fii empatic/ă și să oferi sprijin celor care au nevoie. Învățăm din greșeli și ne îmbunătățim abilitățile trăind viața care ne-a fost dată, cu bune și cu rele.
Cea mai bună versiune a mea sau a ta, a noastră, nu se bazează pe perfecțiune, ci pe progres. Este o călătorie în care câștigăm înțelepciune și ne maturizăm. În fiecare zi, chiar dacă nu îmi propun să fiu mai bună decât am fost ieri, e calea firească.
Ne aflăm într-o continuă schimbare și creștere, deci vom fi întotdeauna diferiți de la o zi la alta. Asta face viața interesantă și provocatoare, plină de șanse de a ne descoperi și de a deveni persoane mai bune decât am fost înainte. Ideal împreună cu cei dragi.
Timpul prin ochii unui vrajitor / Al. Stermin:
„Noi, oamenii, am apărut pe lume când povestea vieții era începută de multă vreme… Hai să ne imaginăm împreună existența de miliarde de ani a Pământului condensată într-un an calendaristic. Asta înseamnă că planeta noastră se formează în 1 ianuarie, la finalul lunii februarie apar primele forme de viață, pe la jumătatea lunii august apar organismele multicelulare. În 31 decembrie pe la amiază apar strămoșii noștri, adică hominidele bipede. Și cu 17 minute înainte de Revelion, adică de miezul nopții, apărem noi, oamenii (Homo Sapiens).
Pe scurt, dacă întreaga istorie a planetei unde locuim și unde am evoluat ar fi condensata în 12 luni, atunci viață ar începe în luna februarie, iar noi, oamenii, am apărea în poveste cam în ultimul sfert de oră al ultimei zile, deci la multă vreme după ce povestea vieții ar fi început.”
Practicarea recunostintei – obicei foarte util:
Atunci cand va simtiti coplesiti de probleme, ganduri sau emotii intense, practicarea recunostintei este de mare ajutor si vine cu o usurare imediata. Pentru ce putem fi recunoscatori? Numiti o persoana care v-a ajutat chiar si cu un lucru marunt, cu o vorba buna, cu un zambet. Ganditi-va la ultima experienta pentru care puteti fi recunoscator. Amintiti-va o calitate ce v-a fost utila recent. Readuceti in minte o amintire draga. Impartasiti aceste ganduri cu cine va este aproape
De ce sa-I invatam pe copii, inca de mici, managementul stresului:
Intr-o lume agitată și stresantă, este important să-i învățăm pe copiii noștri cateva metode eficiente de calmare și de combatere a stresului. Aceste abilități pot fi vitale pentru a-i ajuta să facă față situațiilor dificile și pentru a-i ajuta să se simtă mai siguri și mai echilibrați în viața de zi cu zi. Iată câteva motive importante pentru care ar trebui să nu ignoram necesitatea dobandirii acestor abilități esențiale:
Reducerea nelinistii interioare și a stresului de la scoala:
Învățând copiii noștri tehnici de relaxare și de gestionare a stresului, îi putem ajuta să se simtă mai calmi și mai puțin anxioși în situații stresante. Atunci când se simt copleșiți sau agitați, copiii noștri pot folosi aceste tehnici pentru a-și controla emoțiile și pentru a se simți mai încrezători în abilitățile lor de a face față situației.
Îmbunătățirea sănătății mintale și fizice
Stresul poate afecta sănătatea noastră fizică și mentală într-o varietate de moduri. A-i învăța pe copiii noștri să se relaxeze și să se destindă poate ajuta la prevenirea și reducerea simptomelor legate de stres, cum ar fi durerile de cap sau de stomac, tulburările de somn, de comportament sau de alimenatie și problemele digestive. În plus, abilitățile de gestionare a stresului pot ajuta la prevenirea problemelor de sănătate mentală, cum ar fi ticurile, balbismul, anxietatea, tulburarea obsesiv-compulsiva și depresia, care apar la varste din ce in ce mai mici, lucru foarte grav.
Îmbunătățirea performanțelor școlare
Atunci când copiii noștri se simt stresați sau anxioși, este mai dificil pentru ei să se concentreze și să învețe. Tehnicile de gestionare a stresului pot ajuta copiii să se simtă mai bine pregătiți să facă față cerințelor școlare și să-și îmbunătățească performanțele academice.
Dezvoltarea abilităților de auto-îngrijire și de asumare a responsabilității
Învățarea de abilități de calmare și de gestionare a stresului face parte din dezvoltarea abilităților de auto-îngrijire și asumare a responsabilității. Copiii care sunt învățați să-și gestioneze propriile emoții și să se îngrijească de starea lor de bine dezvoltă o mai mare autonomie și încredere în sine.
Învățarea de abilități pentru viața de adult
Abilitățile de gestionare a stresului sunt esențiale pentru a face față cu succes situațiilor dificile din viața de adult. Cu cat invata mai repede ce sa faca cu emotiile lor coplesitoare, cu atat vor fi mai echilibrati ca persoane.
Cam de cate sedinte ar fi nevoie? Uneori 2 sau 3 sunt suficiente.