Evaluare psihologica / testare

Testarea psihologica se realizeaza la recomandarea psihologului sau la solicitarea clientului, incepand cu varsta de 3 ani (pe platforma Cognikit si la cabinet) si pana la senectute (de exemplu testarea functiilor executive cu ajutorul a 7 probe destul de dificile, adaptate inclusiv pentru persoanele care sufera de dementa).

Se pot testa urmatoarele: prezenta sau absenta unor tulburari psihice, atat la copii, cat si la adulti (de exemplu persoana se poate simti trista, nelinistita, excesiv de obosita, insa fara a se confirma diagnosticul de depresie, anxietate sau burnout), gradul de deteriorare psihica, calitatea functiilor executive (cat de bine se concentreaza in anumite sarcini, memoria de lucru, memoria de lunga durata etc.), resursele de care dispune persoana pentru a se pune pe picioare, personalitate, evaluarea strategiilor de invatare (utila mai ales prescolarilor si scolarilor mici), strategii de coping comportamental in situatii sociale, evaluarea dezvoltarii (utila in cazul copiilor pana la varsta de 18 ani), autocunoastere etc.

Cum se realizeaza evaluarea? Prin teste online, care pot fi accesate si de acasa, probe specifice sau interviu clinic la cabinet (daca este necesar). De exemplu pentru testarea depresiei voi inscrie persoana pe platforma Depreter, pentru testarea nivelului de anxietate voi inscrie persoana pe platforma Paxonline, daca doreste sa se cunoasca mai bine voi folosi platforma testarepsihologicaonline.ro, pentru evaluarea copilului mic sau a adolescentului voi folosi platforma Cognikit. etc.

Instrumentele de evaluare sunt fundamentate stiintific si etalonate pe populatia din Romania, sunt accesibile si respecta principiul corectitudinii stiintifice, aspect deosebit de important.

Cat dureaza evaluarea si ce probe presupune, concret? Depinde foarte mult de scopul acesteia, dar dureaza minim 45 de minute pentru un diagnostic simplu (ADHD, depresie, anxietate, tulburari alimentare, tulburari ale comportamentului) si maxim 2 ore (evaluare globala, personalizata, foarte amanuntita, prin chestionare cu multe intrebari). La final se emite un raport (poate fi cuprins intre 1 pagina si 30 de pagini, in functie de scopul evaluarii).

Atentie: evaluarile se solicita in momentul prezent, nu retrospectiv. De exemplu, daca ati solicitat terapie de cuplu si peste 1 an va doriti un raport care sa cuprinda o evaluare personala, acest lucru este imposibil si nefiresc.

Este foarte important ca atunci cand va faceti programare pentru evaluare, sa mentionati acest lucru inca de la inceput. Exista unele evaluari/testari care nu tin de competentele psihologului clinician (de exemplu pentru obtinerea permisului auto).

Programeaza prima ta consultatie

Nu mai sta pe ganduri…