Scurta cugetare despre relatia de cuplu:

„Împreună la bine și la greu”

A cladi un nou mod de a va raporta la partenerul de cuplu seamana destul de mult cu a va antrena muschii. Este nevoie de voita, de motivatie interioara si de efort zilnic, constant, alegand, totusi, ritmul care vi se potriveste.

Stadiul de inceput al unei idile scoate la iveala ce este mai bun din cei doi parteneri. Dragostea romantica ajuta oamenii sa creeze o legatura frumoasa, dupa care dispare. Apune… Se ofileste parca mult prea repede. Initial impresia este ca partenerul va seamana foarte bine, dar realitatea este ca atrageti parteneri foarte deosebiti de dvs. Asa apar nesfarsitele conflicte cauzate de lupta pentru putere: majoritatea cuplurilor sunt incompatibile in ceea ce priveste organziarea timpului, notiunea de libertate, gestionarea stresului si a conflictelor. Cand partenerii nu se simt in siguranta din punct de vedere emotional, ei isi ridica ziduri de aparare. Uneori totul culmineaza cu absentele repetate: un meci de fotbal, o sedinta peste programul de lucru, o urgenta in weekend etc. Dialogul se transforma intr-un monolog paralel: doi oameni care vorbesc si niciunul care asculta cu adevarat.

Dezaprobarile, reprosurile sau jignirile intoxica relatia, actionand ca un acid in spatiul comun al relatiei. Negativitatea determina partenerii de cuplu sa se simta nesiguri, iar fara siguranta in relatia de cuplu, voi nu puteti progresa. Relatia nu se transforma, nu creste, ci cel mult stagneaza.

De retinut este faptul ca ceea ce aveti nevoie cel mai mult de la partenerul de cuplu reprezinta exact ceea ce este el cel mai putin capabil sa va ofere. Si invers este la fel de valabil: partenerul de cuplu are nevoie exact de cee ace ii puteti oferi intr-o foarte mica masura (spre deloc…). Decat sa presupuneti ca stiti ce ii lipseste celui drag, mai bine il intrebati pe el, poate chiar astazi. Partenerul vostru nu este persoana voastra, iar atunci cnd sunteti critici in legatura cu comportamentul sau deciziile sale, de fapt va suparati pe el fiindca nu este ca si voi.

Cum va petreceti timpul cu partenerul ales: in cearta sau in dialog? Sunteti in competitie sau colaborati?

Ce detalii v-au placut enorm in relatia voastra de cuplu atunci cand erati la inceput si va lipsesc acum?

Mintea nu este obisnuita sa remarce aspectele pozitive si, chiar mai mult, tinde sa staruie pe detaliile negative: ce lucruri frumoase va scapa din vedere? Le puteti identifica? Cum s-ar schimba relatiile voastre daca ati incheia serile impartasindu-va trei lucruri pe care le-ati apreciat la celalalt?

Perechea dvs. vrea sa fie un partener bun pentru voi. Vrea sa fie eroul/eroina voastra.

(va recomand orice carte scrisa de autorii H. Hendrix si H. Hunt)