Psihoterapie de grup (copii sau adulti)
Durata sedintei: 45 de minute
Poate avea loc cu prezenta fizica, cu prezenta online sau in varianta hibrida (unele persoane vin cateodata la cabinet si alteori intra online), in functie de preferintele participantilor. Se organizeaza 2 grupuri / an., avand o durata de cateva luni.
Grupurile pot fi de varsta mica (incepand cu 5-6 ani), preadolescenti, adolescenti sau adulti, in functie de numarul de solicitari dintr-o anumita perioada.
Intalnirile au frecventa saptamanala, prezenta nu e conditionata de nicio variabila de la o saptamana la alta. Sunt persoane care pot veni mai rar si nu vor avea senzatia ca au pierdut ceva, deoarece fiecare intalnire abordeaza o tema importanta, care se si finalizeaza in acea intalnire. De exemplu o tema poate fi capcanele gandirii. Invatam care sunt capcanele in care cadem cel mai adesea si cum sa ne ferim de ele, in cadrul aceleiasi sesiuni. Urmatoarea intalnire va avea o tema diferita. Materialele sunt personalizate in functie de varsta si nevoile participantilor.
Alte exemple de teme abordate în sesiunile din anii trecuti:
- Repararea relatiilor cu cei dragi, in urma unui conflict - e util sa stim cum sa ne reparam relatiile importante (in caz contrar apare un dezechilibru emotional)
- Invatarea si organizarea spatiului si a timpului: metode care vor ajuta persoanele sa isi organizeze mai bine activitatile si sa gestioneze eficient timpul pe care il aloca studiului/pasiunilor/familiei.
- Constientizarea punctelor tari si ale punctelor slabe, explorarea lucrurilor la care persoanele cu stima de sine scazuta se descurca mai bine si cele care le sunt mai dificile si observarea felului in care acestea le influenteaza in diferite activitati.
- Dezvoltarea increderii in sine - de la „Nu pot! Nu-mi iese! Nu ma descurc!” la „Pot! Reusesc! Sunt capabil!”
- Constientizarea legaturii intre ganduri, emotii si comportamente.
- Personalitatea si rolul individului intr-o echipa: modul de a relationa cu ceilalti si de a avea anumite emotii in situatii asemanatoare.
- Comunicarea cu ceilalti – secrete si erori
- Lucrul eficient in echipa.
- Strategii de reglare emotionala - cu ajutorul unor exercitii specifice, participantii vor invata niste strategii de calmare a emotiilor negative intense si totodata vor observa pe care dintre ele le folosesc cel mai des.
- Incurajarea schimbarii perspectivei: eu cred asa, tu crezi altfel, cine are dreptate?
- Intelegerea diferentelor care exista intre oameni si valorificarea lor in relatii.
- Luarea deciziilor (uneori dominati de impuls, alteori decizii fara logica) si emotiile sau gandurile inconstiente care le influenteaza.
- Exercitii si jocuri pentru combaterea anxietatii, tristetii, lipsei de motivatie.
De ce psihoterapie de grup si nu individuala? Atunci cand persoanele fac parte dintr-un grup si isi impartasesc aceleasi greutati, aceleasi nemultumiri, inteleg ca problemele sunt universale si ca nu sunt unici sau atipici. Dinamica grupului este foarte importanta in anumite cazuri, iar psihologul este cel mai in masura sa recomande acest tip de psihoterapie.
In cazul psihoterapiei de grup cu copii mici sau cu adolescenti, puterea grupului are un impact si mai mare.
De asemenea costurile sunt mai mici.
Programeaza prima ta consultatie
Nu mai sta pe ganduri…