În multe cazuri depresia nu va „pleca” de tot, dar este important sa nu o lăsați să învingă atunci când va dă târcoale. Cum anume ? Depunând efort după efort și ținând cont de câteva recomandări foarte importante:
1. Meritați să primiți ajutor atunci când singuri va descurcați mai greu. Menționați ce nevoi aveti. Ceilalți oameni nu le pot ghici. Nu va sfiiți să precizați că mesajele în care cei dragi vă dau de înțeles că se gândesc la dvs. sunt bine primite, chiar dacă uneori nu aveți resurse să răspundeți la ele.
2. Întrebați-vă ce minciuni vă spune depresia. „E vina ta că nu te simți bine. Renunță, nu are rost să încerci, ai mai încercat și a fost degeaba. Ești o povară pentru ceilalți. Faci umbră pământului degeaba.” Depresia vă șoptește o mulțime de afirmații incorecte. Nu le dați crezare. Depresia urlă la dvs. și debitează multe neadevăruri.
3. Depresia se pricepe de minune să vă facă să nu vă mișcați din locul în care vă aflați (zona de confort). Propuneți.vă că din când în când sa faceți exact opusul gândurilor dvs. Sunați pe cineva atunci când nu aveti niciun chef de ceilalți. Mâncați puțin și sănătos atunci când apetitul e zero. Coborâți până la magazin chiar dacă puteți comanda orice până la ușa casei.
4. Nu hrăniți vinovăția. Știu, argumentele vin în lanț. Totuși opriti-le. Nu vă ajuta deloc. Dați-i minții alta ocupație.
5. Purtați-vă frumos cu propria persoana. Vă aflați pe partea unei balante, iar pe partea opusa se afla depresia, care e grea, puternica și încăpățânată. Și va mai și scoate limba, dandu-va de înțeles ca iarasi va câștiga. Nu o lăsați sa-si facă numărul.
6. Amintiți-vă că există o parte frumoasă din dvs., o parte minunată din dvs., care trece acum printr-un episod mai dificil. Nu se va permanentiza, chiar dacă așa pare.
7. Depresia încearcă constant să vă doboare, dar încă sunteți aici . Încă sunteți aici ! Și undeva în interior exista un miez de putere. E minuscul, dar exista. Încă sunteți aici !
8. Noul eu e mai disperat. Mai sensibil. Mai puțin abil. Complet nefericit. Slăbit. Dar sunteți mai conștient de nevoile dvs. Vă apreciați mai mult spațiul personal. Sunteți mai conectat cu corpul dvs. Sunteți mai modest. Apreciați valoarea lucrurilor mărunte.
9. Când râsetele întârzie să apară, țintiți spre zâmbete timide. Se punctează și acelea.
10. Momentul potrivit pentru a lucra la însănătoșire este atunci când vă e bine. Când va simțiți un pic mai bine, mintea devine mai clara și puteți reflecta la următorii pași. Atunci când sunteți mai bine, puteți face ceea ce va împiedica starea anterioară.
11. Dacă ați citit până aici, inchei cu o propunere care ajută enorm. Faceți mici favoruri practice pentru ceilalți oameni. Ajutați pe cineva să ia o conservă de pe raftul de sus (ieri băiețelul meu a așteptat 5 minute până să primeasca un pic de ajutor). Oferiți-i cuiva locul dvs. în autobus. Făceți-le copiilor cu mana, atunci când călătoriți prin sate micute. Mulțumiti-le oamenilor.
Când va dați seama că sunteți folositor sau ca puteți aduce un pic de bucurie în jurul dvs, realizați ca depresia nu este tot ce a mai rămas din dvs.
Sursa de inspirație – cartea scrisa de James Withey